Amenajare urbanã


Potrivit unui raport guvernamental întocmit în 2005, municipiul Galati se afla pe locul doi în topul oraselor din România, în privinta spatiului verde, pe cap de locuitor. Finantata de Consiliul local al municipiului Galati prin alocatii bugetare, amenajarea si întretinerea urbana este rezultanta activitatilor Serviciul Public Administratia Domeniului Public Galati, Ecosal Prest SA, SC RER Ecologic Service SRL, SC Citadina 98 SA.

Estetizarea spatiilor verzi
În perioada 2005-2006 în municipiul Galati s-au plantat 545.000 flori anuale, bianuale si perene(257.000 buc. în 2005 si 288.000 buc. în 2006) din speciile Viola, Bellis, Miosotys, Tagetes, Savia, Ageratum, Iresine, Canna, zucca, Impatiens, Petunia, Gazania, Anthirrinum, Portulaca si trandafiri. Cele mai importante locatii unde au fost plantate flori sunt: Inelul de rocada, Parc Centrul Cultural Dunarea de Jos, Gradina Publica, Parcul Mihai Eminescu, Faleza inferioara, scuarul central de pe strada Brailei. În aprilie 2005 s-au amplasat suporti cu ghivece de flori pe stâlpii de iluminat public situati de-o parte si de alta a arterelor principale din mun. Galati. În 2006 ghivecele cu flori au fost reamplasate pe bdul Marii Uniri(Faleza Superioara). Pentru anul în curs s-a prevazut plantarea a 450.000 flori de sezon.

Plantari de arbori si arbusti ornamentali
În ultimii doi ani s-au plantat 1650 puieti de arbori si arbusti (700buc. în 2005, 950 buc. în 2006) pe aliniamentele stradale si în parcurile din municipiul Galati.(Gradina publica, Parc Closca, Parc Spicul, Oraselul copiilor, Complex Tiglina1, Drum de centura, bd. Galati). Pentru consolidarea solului si stoparea tasarilor si a alunecarilor de teren, ADP a continuat în 2005 si 2006 lucrarile de împadurire a zonei amplasate cadastral în tarlaua 70, parcelele 403, 404 si 407 (cu o suprafata totala de 45,8 ha.) Programul de taiere si corectie arbori si arbusti s-a derulat pe baza acordurilor Agentiei de Protectie a mediului Galati si a urmarit înlaturarea arborilor uscati, scorburosi si îmbatrâniti, care pot fi un potential pericol pentru siguranta cetatenilor si a bunurilor acestora. În perioada 2005-2006, în municipiul Galati, s-au taiat 579 arbori din 309 locatii,cantitatea de lemn rezultata din aceasta operatiune si intrata în Depozitul Primariei fiind de aproximativ 850 m.c..În cazul plantatiilor urbane o problema o constituie calitatea solului, care este afectat de deseuri industriale (zona SIDEX, Calea Prutului), de lipsa elementelor nutritionale sau de o compactare excesiva datorata vibratiilor provocate de trafic, de greutatea unor utilaje. Conditiile de crestere sunt dificile si datorita umbririi si a comportamentului utilizatorilor. Experienta anilor precedenti a demonstrat ca în cazul plantatiilor noi se înregistreaza o rata de sub 66 % de succes dupa primul an de la plantare.În paralel s-a monitorizat starea de vegetatie a 31 de arbori din Galati au fost declarati monumente ale naturii, în baza HCJ 46/10.11.1994. În 2005 s-au plantat 21.645 arbori si arbusti din peste 20 de specii si s-a regazonat 8525 mp peluza cu gazon degradat, iar în 2006 s-au plantat peste 76000 arbusti(preponderent gard viu). Procentul de prindere al materialului vegetal a fost de peste 85%. Prin plantarea de gard viu s-a urmarit înlocuirea imprejmuirilor metalice ale spatiilor verzi dintre ansamblurile de locuinte si în acest sens s-a oferit cu titlu gratuit material dendrologic, asociatiilor de propietari si locatari care au semnat contracte de asociere cu Consiliul local al municipiului Galati. Odata cu distribuirea materialului dendrologic, reprezentantii asociatiilor au fost informati în legatura cu modul de plantare, perioada optima de plantare si udare, masurile de întretinere periodica, tratamentul contra daunatorilor. Pentru anul 2007 sunt programate lucrari de plantare pe domeniul public al municipiului Galati, a unui numar de aproximativ 1000 buc. arbori.

Gazonari si cosirea vegetatiei
Suprafata totala amenajata prin lucrari de gazonare în ultimii doi ani a fost de aproximativ 4 ha, fiind semanate aproximativ 1600 kg gazon.
RER Ecologic Service SRL a efectuat actiuni de cosire a ierbii pe aliniamentele stradale: Portului, Navelor, Closca, Al. Cernat, Crizantemelor, Constructorilor, Rosiori, Regiment 11 Siret, Mihai Bravu, bd. Unirii, pe terenurile aferente institutilor de învatamânt aflate în administrarea Consiliului local, precum si în perimetrul locurilor de joaca arondate zonelor stabilite pentru curatenie stradala. Suprafata acoperita cu vegetatie care necesita cosire, la nivelul municipiului Galati, este de aproximativ 120 ha,în fiecare an executându-se între 4 si 6 etape de coasa, în functie de regimul pluviometric, care are o influenta determinanta în cresterea vegetatiei. S-au cosit suprafetele acoperite cu vegetatie aflate în parcuri, locuri de joaca, aliniamente stradale, plantatii de arbori, ansamblurile de locuinte.

Udarea arborilor, arbustilor, florilor si gazonului
Pentru ameliorarea regimului hidric si mentinerea starii de viabilitate si vitalitate a arborilor, arbustilor, gazonului, florilor etc, în flecare an. începând cu luna mai se uda spatiile verzi cu cisterne si cu furtun racordat la reteaua de apa din parcurile municipiului. Actiunea de udare a falezei este realizata de catre Serviciul Public - Administrarea Domeniului Public, prin constituirea de echipe mixte formate din personal angajat permanent si beneficiari ai Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. Florile aflate în ghivecele amplasate pe stâlpii de iluminat au fost udate de catre S.C. Ecosal Prest S.A.

Curatenia de primavara
În fiecare an, Primaria municipiului Galati Serviciul Public Administrarea Domeniului Public, S.C. Rer Ecologic Service S.R.L si S.C. Ecosal Prest S.A. întreprind activitati de întretinere si înfrumusetare generala a orasului:
- maturat si razuit rigole pe strazile aflate în interiorul cartierelor;
-degajarea rigolelor de scurgere;
-curatarea deseurilor din: zone de agrement, parcuri, locuri de joaca, scuaruri, zone verzi aflate în ansamblurile de locuinte, etc.;
-repararea dezinfectarea, varuirea, igienizarea punctelor gospodaresti; colectarea, ridicarea si transportul deseurilor rezultate;
-curatarea cu grebla a crengilor si frunzelor uscate a zonelor verzi aflate în ansamblurile de locuinte;
-taieri de corectie: arbori, arbusti si gard viu;
-plantarea de arbori, arbusti si gazonarea suprafetelor care necesita amenajare; varuirea stâlpilor si trunchiurilor copacilor de pe principalele artere de circulatie;
La actiunile de curatenie au participat si agentii economici, institutiile publice, institutiile de învatamânt, asociatiile de locatari/proprietari, organizatiile non-guvernamentale si persoanele fizice detinatoare cu orice titlu (proprietar, chirias, concesionar, locator etc.) de imobile care au efectuat lucrari de întretinere a suprafetelor apartinând domeniului public aferente imobilelor în care locuiesc/desfasoara activitatea.
în aceste actiuni au fost antrenate si persoanele beneficiare de venit minim garantat, conform Legii nr. 416/2001.

Combaterea insectelor
Pentru reducerea populatiilor de insecte vectoare si generatoare de disconfort, în colaborare cu Directia de Sanatate Publica, s-a executat combaterea insectelor vectoare care a constat în:
-combaterea insectelor prin dispersarea substantei din avion pe 600 ha (suprafete acoperite cu spatii verzi din municipiu si 15,2 ha luciu de apa pe Balta Catusa(4,2 ha) si pe Lacul Vânatori (11 ha) în sistem ULV;
-combaterea insectelor pe cele 250 ha spatii verzi aflate în ansamblurile de locuinte din municipiu prin tratamente cu ceata termica aplicata cu aparatura tip PULSFOG/AWARD echipata corespunzator pentru a asigura o dispersie de cel putin 18000 particule / cm.p.;
Actiunea s-a desfasuarat sub coordonarea Directiei Judeteana de Sanatate Publica, care a stabilit substantele utilizate la dezinsectie si concentratia necesara. Etapele de efectuare a dezinsectiei s-au programeaza în functie de prognoza meteo. În anii 2005 si 2006 în municipiul Galati actiunea de combatere a insectelor a fost executata de catre S.C. Coral Impex S.A. Ploiesti.

Salubrizare strazi si parcuri
În municipiul Galati salubrizarea cailor publice se realizeaza de catre Ecosal Prest SA si RER Ecologic Service SRL, în baza unor contracte de prestari servicii de salubrizare, încheiate cu municipalitatea. În Galati sunt 555 strazi, salubrizate, dupa cum urmeaza 30 zilnic, iar restul de doua, trei ori, pe saptamâna. Cele doua societati de salubrizare asigura lunar si curatenia în parcurile orasului Gradina Publica, M.Eminescu, Libertatii, CFR, Oraselul Copiilor, Closca, Spicul, Faleza Dunarii, zonele de promenada, precum si curatarea zonelor de agrement Plaja Dunarea, lacul Vînatori, curatarea rigolelor(aproximativ 25.000 mp) si a cimitirelor. Persoanele care au beneficiat în 2005 si 2006 de venitul minim garantat au efectuat în cartierele municipiului Galati, alaturi de personalul firmelor de salubritate lucrari de revitalizarea a spatiilor verzi din cartiere (taieri, corectie arbori si arbusti, regazonari, curatat teren cu grebla, evacuarea resturilor vegetale s.a.) Se colecteaza zilnic depozitele stradale neautorizate, reusindu-se chiar eliminarea definitiva a unora sau temporara a altora. În cursul anilor 2005 - 2006 la rampa de deseuri Tirighina s-au colectat peste 180.000 tone/an deseuri menajere.

Compactare moloz
Pentru asigurarea depozitarea deseurilor de moloz provenite din lucrarile de constructii a fost stabilita o locatie în Zona Libera unde toate persoanele fizice si juridice care executa lucrari de constructii trebuie sa transporte si sa depoziteze deseurile de moloz rezultate. Activitatea de nivelare si compactare deseuri provenite din demolari, constructii si excavatii a fost realizata, pe baza de contract de prestari servicii, de catre S.C. Convex S.A.

Asigurarea si mentinerea starii de viabilitate a retelei stradale
În conformitate cu art. 4 din Legea nr. 139/1.04.2002, activitatea de deszapezire a localitatilor trebuie efectuata de catre societatile de salubrizare. Având în vedere ca nu s-a putut pune înca în practica legea, organizarea si coordonarea acestei activitati a fost preluata de Directia Tehnica din Primaria Municipiului Galati.
În vederea asigurarii si mentinerii starii de viabilitate a retelei stradale din municipiul Galati, pentru derularea traficului rutier în conditii de siguranta si fluenta, în perioada sezonului rece, Serviciul de Coordonare si Urmarire Servicii Publice Locale din cadrul Primariei Galati, în colaborare cu Biroul Politiei Rutiere Galati, au actionat, în principal, în urmatoarele directii:
1. S-a constituit Comandamentul de deszapezire, în baza dispozitiei Primarului municipiului Galati;
2. S-a stabilit Comisia Municipala de aparare împotriva fenomenelor meteorologice periculoase, compusa din Biroul de decizie si analiza si Colectivul de urmarire si executie. Biroul de decizie si analiza este condus de Primarul municipiului Galati, iar din acesta fac parte din oficiu seful Politiei municipiului Galati si seful Biroului Politiei Rutiere municipale.
3. S-a stabilit necesarul de utilaje pentru asigurarea interventiei în timp util si pentru a se obtine eficienta scontata.
4. Stabilirea ordinei de prioritati în interventii, astfel: pante si intrarile/ iesirile din municipiu, principalele artere de circulatie, intersectii, statiile mijloacelor de transport în comun (inclusiv garile si autogarile), accesul în institutiile de utilitate publica (spitale, institutii de învatamânt, unitati de alimentatie publica, sediile serviciilor de ambulanta, politie, pompieri, jandarmerie), trotuare si aleile din cartiere.
5. întocmirea documentatiei pentru atribuirea contractelor (caiet de sarcini, fisa de prezentare a achizitiei, acord - cadru, contract).
6. Atentionarea prin mass-media locala, cât si prin intermediul agentilor de circulatie a posesorilor de autovehicule în sensul degajarii arterelor principale pentru facilitarea actionarii utilajelor de deszapezire.
Înca din luna august 2005 a fost inventariata oferta de utilaje a societatilor specializate din municipiu, schitându-se conceptul de lucru. S-a avut în vedere degajarea zapezii de pe mai mult de 75% din strazile municipiului Galati, utilajele pentru deszapezire fiind împartite în doua categorii:
în prima serie de 12 ore de la declansarea fenomenului când depunerile de zapada sunt la început de formare, au actionat utilajele usoare cu lama si perii (tractoare) pentru împins ;
în a doua serie, când depunerile sunt consistente, s-a actionat cu utilaje grele (autoîncarcatoare) capabile sa încarce si, eventual, sa transporte cantitatile de zapada de pe carosabil.
S-au stabilit traseele pentru deszapezire si combatere polei pe societati si pe tip de utilaj. La dispozitia comandamentului pentru deszapezire si combaterea poleiului s-au aflat 45 de utilaje în anul 2005 respectiv 44 în anul 2006. Pentru activitatea de dezapezire si combaterea poleiului Primaria a încheiat contracte de prestari servicii cu sapte firme Ecosal Prest SA, RER Ecologic Service SRL, Serviciul Public ADP, Hidrotehnica SA, Atlas SA, Vega 93 SRL, Conprest SRL.

Canalizare si preluare ape pluviale
Consiliul Local al municipiului Galati a încredintat S.C. APATERM S.A. captarea, pomparea, înmagazinarea, transportul si distributia apei potabile, colectarea si evacuarea apelor uzate din municipiu prin contractul de concesiune privind serviciile publice de alimentare cu apa si canalizare. Reteaua de apa potabila din municipiul Galati are în momen-tul de fata o lungime de 532 km, iar cea de canalizare de 480 km. Prin contractul de prestari servicii privind curatarea gurilor de scurgere din municipiul Galati încheiat anual, S.C. APATERM S.A. a desfasurat actiuni de curatare a celor 797 guri de scurgere, a racordurilor si colectoarelor aferente pentru buna preluare si deversare a apelor meteorice, de completare cu capace si gratare guri scurgere. Pentru preluarea apelor meteorice în zona Garii C.F.R. si în cartierul Badalan (zone mai joase ale orasului), functioneaza 2 statii de pompare „Vulcan" si respectiv „Nordului", care intra în functiune când apar precipitatii si este necesara deversarea acestora.
În ultimii doi ani a continuat actiunea de completare cu rame cu gratar si rame cu capac a caminelor de apa, canalizare si termoficare. Doar în 2005 au fost montate 275 rame cu gratar si 38 rame cu capac dotate cu sistem de siguranta contra sustragerii.

Mobilier urban
În ultimii doi ani municipalitatea a finantat reamenajarea locurilor de joaca, repararea mobilierului urban existent si montarea de noi banci metalice cu spatar, cosuri de gunoi, aparate de joaca pentru copii, garduri de protectie, mese de tenis si de sah cu scaune din beton. Achizitiile si prestarile de servicii au fost realizate atât de catre societatea specializata a municipalitatii, cât si de firme private, stabilite in urma unor licitatii publice. Au fost reabilitate si autorizate 7 locuri de joaca situate în: Oraselul Copiilor, Parcul Closca, Parcul Libertatii, Parc Pastila Faleza, Gradina Publica, Parc Turn T.V., Mazepa I Paltin si Filesti, fiind dezafectate în concordanta cu HCL nr. 354/ 2005 echipamentele din 35 de locatii.
În perioada 2007 - 2008, Primaria Municipiului Galati are în vedere continuarea programului de reabilitare a spatiilor de joaca mai mari si autorizarea ISCIR a acestora, si anume:
-realizarea a 20 de noi investitii în locurile de joaca din cartierele municipiului (Micro 20, Micro 17, Micro 16, Siderurgistilor Vest, Aurel Vlaicu I si Aurel Vlaicu II, etc), în concordanta cu standardele tehnice actuale ( SR 1176/2003 -Echipamente pentru spatiile de joaca).
-repararea a 16 spatii de joaca din cartiere care întrunesc conditiile tehnice ( Micro 40, bl. Dl-Trefo; Micro 21, bl. D7-L6; Micro 17, bl. K1-B4; Micro 16, bl. Bujor 5; Micro 13, ANL; Micro 20, Piata; Micro 20, bl. B3-D3.)
-dezafectarea echipamentelor care nu mai corespund tehnic din 80 de spatii de joaca.

Fântâni arteziene
În Galati sunt 11 fântâni arteziene si 11 cismele publice. Fântânile sunt amplasate în urmatoarele locatii: Magazin Modern, Loconfort, Piata Centrala - blocuri V, Magazin Romarta - „Garoafei" si „Fata pe valuri", Magazin Spicul - „Nuferi", str. Brailei în zona blocurilor R1 si R2, Casa de Cultura - „Papadia", Siderurgistilor- bl. Ps2, Gradina Publica, Parc "Mihai Eminescu". Fântânile arteziene functioneaza în fiecare an, în intervalul lunar mai-octombrie. Curatenia si igienizarea bazinelor se face saptamânal, în fiecare zi de luni. În perioada premergatoare punerii în functiune a fântânilor arteziene si cismelelor publice se desfasoara activitati de verificare si reparare a acestora. Cismelele de pe domeniul public functioneaza în fiecare an în intervalul: mai - octombrie, câte 24 de ore pe zi si sunt amplasate în urmatoarele puncte: Primarie, Parc "Mihai Eminescu", Parc Romarta, Faleza superioara - Elice, Hotel Sofin - statie autobuz, Liceul Pedagogic, Parc Tiglina I, Spitalul de Copii zona Parc, Parc Closca.

Înlaturarea vehiculelor abandonate
În 2005, Directia Tehnica din cadrul municipalitatii, în baza Legii 421-2002 si a HG 156-2003 a ridicat de pe domeniul public 160 autoturisme abandonate, 27 dintre ele fiind ridicate si transportate în depozitul Primariei din cartierul Traian Nord, iar restul de catre detinatorii lor legali. În anul 2006 s-a eliberat domeniul public si privat al mun.Galati de un nr. de 204 vehicule fara stapân sau abandonate(133 vehicule ridicate de catre proprietari sau detinatori legali,71 vehicule ridicate de catre Directia Tehnica - SCUSPL). De la începutul actiunii (din luna iunie 2005 ) s-a eliberat domeniul public sau privat al municipiului Galati, de un nr. de 364 vehicule abandonate, din care:
-266 vehicule ridicate de catre proprietari sau detinatori legali;
-98 vehicule ridicate de catre Directia Tehnica - SCUSPL(80 vehicule au fost trecute în proprietatea municipiului Galati; 18 vehicule au fost restituite proprietarilor sau detinatorilor legali;)

Desfiintarea pe cale administrativa a spatiilor comerciale sau împrejmuirilor ilegale
În anul 2005 au fost desfiintate pe cale administrativa, ridicate si transportate la depozitul Primariei un nr. de patru chioscuri.
În anul 2006, la Directia Tehnica - SCUSPL, s-au repartizat un nr. de 81 dispozitii de desfiintare, din care s-au rezolvat 54, astfel: 32 spatii construite ilegal au fost desfiintate de catre proprietari, iar 22 au fost desfiintate de catre Directia Tehnica - SCUSPL(13 desfiintate cu SPADP; 7 desfiintate cu SC Taviserv SRL si câte unul desfiintat cu SC Lemland SRL, respectiv cu SC Vicina Construct SRL). Pentru eliminarea unor cauze care împieteaza activitatea de demolari, în anul 2007 se va întocmi si supune spre aprobarea Consiliului Local un regulament (Plan de masuri) care sa devina document generator de obligatii pentru toti factorii implicati.

Iluminatul public si ornamental
Administratia publica locala din municipiul Galati urmareste realizarea unui nivel calitativ al iluminatului public, conform reglementa-rilor nationale si internationale. (noul standard român SR 13433/03.1999 s-a aliniat la cel european si international). În acest sens, în noiembrie 2004, Primaria municipiului Galati a încheiat un contract pe termen de 10 ani cu S.C. Luxten Lighting Co. S.A. Bucuresti, care a câstigat licitatia organizata pentru „Delegarea Serviciului de reabilitare, modernizare si întretinere a sistemului de iluminat public, arhitectural, ornamental stradal, al cladirilor de patrimoniu din municipiul Galati". În anul 2005, S.C. Luxten Lighting Co S.A. Bucuresti a asigurat în cadrul contractului amintit întretinerea si mentinerea în functiune a sistemului de iluminat public. Pentru conti-nuarea lucrarilor de reabilitare a sistemului de iluminat public initiate în 2004, în ianuarie 2005 s-a semnat un act aditional la contractul de baza. Lucrarile, astfel contractate, s-au derulat în perioada mai-decembrie 2005. Au fost montate 1493 corpuri de iluminat, 719 console, 920 stâlpi, 26 km retea LES, 15 km retea LEA, 109 cutii de distributie. Sistemul de iluminat public al municipiului Galati continea la sfârsitul anului 2005, 14.560 de puncte luminoase iar la sfârsitul anului 2006, 15514 puncte luminoase. Pentru solutionarea mai operativa a sesizarilor populatiei functioneaza un dispecerat (telefon 418884 ), unde se pot prelua si rezolva toate sesizarile si reclamatiile primite de la cetateni. În 2005 au fost primite un numar de 1509 sesizari fiind rezolvate 1461. (procent de solutionare: 96,81%).
În anul 2005 s-au realizat lucrari de extindere a iluminatului public în zonele care cuprind strazile Miron Costin, Calarasi, Naruja, Calea Prutului, zona de blocuri ANL din Micro 13 B si Gara CFR, cimitirele "Stefan cel Mare" si "Eternitatea".
În anul 2006 s-au realizat lucrari de extindere a iluminatului public în urmatoarele locatii:
- pasaj trecere între str. Domneasca si str. Al.I.Cuza, Drum de Centura Est, str.Trotus, Parc Patinoar, Complex comercial PS-2, str.Marasesti, Parcare bl.PS 13-PS 14, bl.P4, str.Maramures, str.Nalbei, parcare aferenta bl.E1-D1 în str.Furnalistilor, aleea Drumul Vii-lor, Calea Smârdan, str.Staicovici - bl.I.
S-au efectuat lucrari de modernizare în zone-le Prelungirea Traian, cartier Barbosi, cartier Filesti, Traian Nord.
În anul 2005 s-a realizat reabilitarea iluminatului public la:
- spitalele: de Urgenta "Sf. Andrei", "Elisabeta Doamna", T.B.C., Leaganul de copii, Boli Infectioase, Obstetrica si Ginecologie "Buna Vestire", Serviciul Judetean de Ambulanta, Centrul Integrat "Sprijin la greu"
- incinte institutii de învatamânt - gradinite (nr.1, 7, 15, 23, 45), scolile (nr.2, 3, 11, 12, 13, 15, 16, 17,18, 19, 20, 25, 26, 27, 28, 41, 42, 43", Liceul Teoretic "Emil Racovita", Colegiul National "M.Kogalniceanu", Grupurile Scolare "Radu Negru'', "Elena Doamna", "Sf.Maria", "D.Motoc", "Gh.Asachi", de Marina si Liceul de Arta “D. Cuclin".
În anul 2006 s-au realizat lucrari de reabili-tare a iluminatului public în incinta institutiilor de învatamânt, astfel: scoli (nr.13, 22, 29, 30, 31, 33, 34, 36, 38, 40), gradinite (9, 15 A, 16, 18, 30, 38, 41, 43, 53, 45), grupuri scolare - Economic "Virgil Madgearu", Transporturi Cai Ferate, Industrial "Anghel Saligny", Industrial "Traian", Metalurgic, Transporturi Auto "Traian Vuia", la Liceul Teoretic Dunarea, Liceul cu program sportiv si Colegiul Tehnic "Paul Dima",
În anul 2005 s-a realizat iluminat public arhitectural la Biserica Ortodoxa Elena si Politia Sanitar Veterinara. În anul 2006 s-a realizat iluminat arhitectural la statuia I.C.Bratianu.
În perioada Sarbatorilor Municipiului Galati, Sarbatorilor Pascale si de iarna s-au montat instalatii de iluminat public festiv pe raza municipiului Galati pe urmatoarele locatii: str.Brailei, str.Domneasca, str.Siderurgistilor, bd.1 Decembrie 1918 si urmatoarele obiective: Casa de Cultura, Inelul de Rocada, Sediu Primarie din str. Domneasca.


Ecarisaj
Municipiul Galati are doua baze de ecarisaj. Prima baza este situata în zona de nord, are o suprafata de 2600 mp si este dotata cu 24 boxe individuale, 17 boxe comune pentru câinii capturati, camera speciala pentru activitati sanitar-veterinare, camera pentru prepararea hranei animalelor, doua puturi seci, fosa septica si dezinfector la poarta de intrare.
La a doua baza de ecarisaj, situata în cartierul Traian Nord s-au continuat în 2005 si 2006 lucrarile reparatii, modernizare, igienizare si amenajate ca adaposturi pentru câini fara stapân. La finalizarea lucrarilor, baza va putea gazdui aproape 1500 de câini fara stapân. În cele doua baze se aflau la finele anului 2005, un nr. de 591 câini comunitari, dintre care 434, numai în baza II de ecarisaj. Pentru asigurarea evidentei, asistentei sanitar-veterinare si pentru efectuarea unor actiuni sanitar-veterinare, S.C. ECOSAL PREST S.A s-a încheiat un contract de prestari servicii cu un cabinet sanitar-veterinar particular. În perioada 2005-2006 au fost capturati 1357 de câini fara stapân, iar la sfârsitul anului 2006 erau cazati, îngrijiti si hraniti în baza de ecarisaj nr. 1, un numar de 150 câini, iar în baza de ecarisaj nr. 2 un nr. de 338 de câini. Hrana a fost asigurata prin compensare de la S.C. Galmopan S.A., prin confiscari de la diferite firme care prelucreaza sau comercializeaza produse de origine animala si prin sponsorizari de la asociatiile de protectie a animalelor. S-a continuat colaborarea cu Organizatia „Vier Pfoten România" conform contractului încheiat pentru sterilizarea, deparazitarea, vaccinarea antirabica, marcarea si înregistrarea câinilor fara stapân din municipiul Galati, activitate care are ca scop gestionarea populatiei canine prin controlul reproducerii acestora. (Organizatia a sterilizat în municipiul Galati de la începerea colaborarii si pâna în prezent un numar de 11.151 câini si 2483 pisici). În ultimii doi ani au fost sterilizati 697 câini. S-a actionat pentru capturarea câinilor agresivi si bolnavi, pe baza sesizarilor scrise primite de la asociatiile de locatari/proprietari sau diversi cetateni. De asemenea s-a încheiat un protocol cu asociatiile si fundatiile de protectia animalelor, pe baza caruia partile se angajeaza reciproc sa colaboreze pentru gasirea unei solutii optime de rezolvare a problemei animalelor cu/fara stapân în municipiul Galati. Din pacate, nu a existat sprijinul întregii populatii pentru solutionarea problemei câinilor fara stapân. Anual, de la casele individuale ajung pe strazile municipiului peste 1000 de câini comunitari, iar refuzul cetatenilor de prezentare a acestora pentru castrare, ne îngreuneaza activitatea. Numai prin controlul înmultirii animalelor se poate reduce substantial numarul câinilor comunitari si al pisicilor fara stapân.

Întretinerea frontierei de stat
în perioada 2005-2006, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, s-au realizat lucrari de întretinere (udat, erbicidat, discuit), marcare a fâsiei de protectie, întretinerea culoarelor de frontiera, vopsit stâlpi de frontiera. Aceste lucrari s-au realizat pe fâsia de frontiera de stat între stâlpii de frontiera 1310 si 1335. Lucrarile au fost realizate pe baza de contract de prestari servicii cu S.C: Baza S.R.L. - în anul 2005, si cu S.C: Povascom SRL - în anul 2006.

© 2005 copyright Primaria Galati*
cuvant inainte primar consiliul local 2004 in evenimente prioritati 2005 contact Galatii de odinioara comunicarea cu cetatenii parteneriate proiectele municipalitatii protectie sociala transport Cartier Dimitrie Cantemir sanatate invatamant locuinte pentru tineri utilitati publice amenajare urbana proiectia bugetara